• LEPŠIE RAZ VIDIEŤ AKO STOKRÁT POČUŤ.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album LEPŠIE RAZ VIDIEŤ AKO STOKRÁT POČUŤ..

            Na Valentína 14. februára usporiadala naša škola Deň otvorených dverí, ktorý bol už 2. v poradí v tomto školskom roku a niesol sa v duchu Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Tento deň bol určený hlavne záujemcom o študijné odbory, ktoré škola ponúka. Žiaci mali jedinečnú možnosť interaktívnym spôsobom ponoriť sa do tajov odboru, o ktorý majú záujem. V jednotlivých odborných učebniach sa hosťom venovali pedagógovia a majstri odborného výcviku, ktorí si pre žiakov pripravili zaujímavé úlohy, súťaže a s ochotou odpovedali na položené otázky. Veríme, že sme našich potenciálnych žiakov zaujali a že čas strávený na našej škole nebudú považovať za stratený.

          • Odbor cukrár sa predviedol

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Odbor cukrár sa predviedol.

            Práve 14. februára na Valentína sa na našej škole konala súťaž v zdobení medovníčkov. Šikovné ruky našich žiakov odboru cukrár mali možnosť ukázať svoj talent a vyzdobiť si vlastné medovníčky. Do školského kola postúpilo 6 žiakov, ktorí svoje majstrovstvo prezentovali návštevníkom DOD, ale aj všetkým okoloidúcim: V.Zenglérová(II.GC),V.Ráczová(II.CM),A.Rybárová(III.CM),V.Zsírosová(II.CM),R. Oláhová(II.CM), B.Lesták(III.CM) . Radosť a dobrá nálada, ktorá súťaž celý čas sprevádzala, bola iba svedectvom toho, že svoju prácu vykonávajú s láskou. Odborná porota vedená pani riaditeľkou mala veru ťažké rozhodovanie, pretože vytvorené produkty pútali svojou krásou a nápaditosťou. Ceny, ktoré žiaci získali, bolo možné zakúpiť vďaka účasti školy v projekte Zelená škola biodiverzity. Pozitívne ohlasy najmä zo strany žiakov nás motivujú k tomu, aby sa takéto súťaže konali čoraz častejšie. Všetkým zúčastneným ďakujeme a výhercom srdečne blahoželáme. 1.miesto: Bence Lesták 2.miesto: Angelika Rybárová 3.miesto: Viktória Ráczová

          • NAŠI AGROMECHATRONICI ABSOLVOVALI ODBORNÉ ŠKOLENIE V NITRE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album NAŠI AGROMECHATRONICI ABSOLVOVALI ODBORNÉ ŠKOLENIE V NITRE.

            Dňa 2.2.2023 sa žiaci druhého až štvrtého ročníka SOŠTaAP študijného odboru AGROMECHATRONIK zúčastnili v Nitre školenia obslúh traktorov a agromechnizátorov. Školenie, ktoré pre nich zorganizovala firma Agroservis, sa konalo v jednej z hál výstaviska Agrokomplex. Prešli postupne štyrmi stanoviskami, čomu zodpovedal aj program školenia: 1. Zvýšenie prevádzkovej spoľahlivosti strojov. 2. Zníženie prevádzkových nákladov. 3. Zvýšenie výkonnosti strojovej súpravy. 4. Proaktívna starostlivosť o stroje. Žiaci so záujmom sledovali výklad odborníkov z firmy Agroservis, niektorí boli za svoju aktivitu dokonca odmenení cenami. Zo strany organizátorov sme počuli na ich adresu len slová chvály. Veľmi nás teší, že naši žiaci takto reprezentujú našu školu a sme na nich veľmi hrdí.

          • Sme hrdí

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sme hrdí.

            Dňa 20. decembra sa v kalendári nachádza meno Dagmar. Nositeľkou tohto mena je aj naša pani riaditeľka Ing. Dagmar Vašová. Pri charakteristike tohto mena sa uvádza, že Dagmary dokážu obdivuhodne manévrovať s ľuďmi okolo seba, rady robia rozruch, nikdy nesedia v ústraní. Dagmarky sú tiež veľmi podnikavé a majú jedinečnú schopnosť rýchlo vyriešiť problém. Milujú prezentácie a firemné akcie, takže uplatniť sa môžu napríklad v oblasti marketingu. Ich životaschopnosť je pozoruhodná. Nevieme, či úplne všetko vystihuje aj našu pani riaditeľku, ale o tom, že je úspešná, niet pochýb. V októbri tohto roka bola vydaná Encyklopédia OSOBNOSTÍ Českej a Slovenskej republiky a nebolo pre nás ani veľkým prekvapením, keď sa v nej objavila aj naša pani riaditeľka. Veď o tom, že si to zaslúži, svedčí celý jej doterajší život. Sme na ňu patrične hrdí a prajeme jej nielen k dnešným meninám všetko najlepšie. kolektív SOŠTaAP v Rim. Sobote

          • VIANOČNÉ POSEDENIE NAŠICH „INTERNATISTOV“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album VIANOČNÉ POSEDENIE NAŠICH „INTERNATISTOV“ .

            Začiatkom štvrtého adventného týždňa si naši „internátisti“ usporiadali v školskej jedálni vianočné posedenie. Nechýbala ani pravá vianočnú kapustnica, ktorú im pripravila školská kuchyňa. Sami si upravili stoly, kúpili koláče a urobili program. Posedenie sa ukončilo diskotékou. Pozvaní boli samozrejme aj všetci vychovávatelia a vedenie školy, ktorí dostali od žiakov i darčeky. A vianočné darčeky dostali od pedagógov aj žiaci. Vydarené podujatie sa určite stane peknou tradíciou.

          • Štvrtá adventná nedeľa

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Štvrtá adventná nedeľa.

            4. sviečka – zapaľuje sa na štvrtú adventnú – zlatú – nedeľu. Podľa tradícií - sviečky na štvrtú adventnú nedeľu zapaľuje otec rodiny. Štvrtá sviečka sa volá Láska. Láska je milovať niekoho a je úplne jedno ako vyzerá, alebo akou rečou hovorí. Lebo Láska vychádza zo srdca a srdce nevidí, nepočuje. Srdce cíti. Svieca lásky je spojená s postavou sv. Jozefa, ktorý sa vybral z galilejského mesta Nazaret do Dávidovho mesta Betlehema, kvôli súpisu ľudu. 1Kor 13, 1-13 Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá, nezávidí, láska sa nevystatuje a nenadúva; nie je neslušná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nezmýšľa zle, neraduje sa z neprávosti, ale teší sa s pravdou; všetko znáša, všetkému verí, všetkého sa nádejá, všetko pretrpí. Láska nikdy neprestane.

          • „Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album „Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.“.

            13. decembra, práve keď má meniny Lucia, sa žiaci a pedagógovia školy zišli vo vestibule, kde učiteľky PaedDr. Ľ.Zaťková a Ing. A. Kisantalová pripravili pre nich krátky program o ľudových zvykoch na Luciu. Tento deň naši predkovia považovali za najväčší stridží deň. Verilo sa, že Lucia bola najväčšou bosorkou a že v noci sa stretávajú vospolok všetky strigy. Už deň pred Luciou sa odporúčalo dobre najesť cesnaku, aby ochránil jedinca pred zlými duchmi. Na Luciu sa dievky poobliekali do bielych plachiet a s pomúčenými tvárami chodili po dedine. Búchali na dvere a bez dovolenia vošli dnu. Husím krídlom omietli steny a tým symbolicky vyhnali zlo z domov. S dňom sv. Lucie sa spájajú aj rôzne ľúbostné čary. Dievčatá si vtedy starostlivo pripravili 13 lístkov, na ktoré napísali mená chlapcov srdcu milých a každý deň jeden lístok spálili. Meno, ktoré zostalo na poslednom lístku, malo byť menom budúceho manžela. Najznámejšia ľudová múdrosť hovorí: „Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.“ Ľudia zvyknú robiť rôzne úkony, ktoré majú chrániť ich majetok, zdravie a lásku. Chlapci chodievali po domoch s reťazou vinšovať hojnosť hospodáreniu a domáci ich obdarovali slaninkou alebo drobným peniazom. Mládenci si od Lucie do Štedrého dňa vyrábali drevený stolček, avšak bez použitia klincov, a na polnočnej omši sa na neho postavili. Potom uvideli všetky bosorky v dedine. Zachrániť pred nimi sa mohli tak, že keď utekali, sypali za seba mak. Na Luciu, podobne ako na Barboru, si dievčatá dávali do vázy čerešňové alebo jabloňové vetvičky, a pokiaľ do Štedrého dňa vykvitli, zaručene ich stretla láska. Na záver programu bola zapálená tretia adventná sviečka.

          • Tretia adventná nedeľa

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tretia adventná nedeľa.

            3. sviečka – zapaľuje sa na tretiu adventnú – striebornú – nedeľu. Sviečka sa volá Priateľstvo. Šťastný je ten, kto ho nájde, lebo vie, že už nie je sám. Všetkým želám, mať takých priateľov, pri ktorých sa nič nezmení aj keď sa vzdialite od seba. Táto sviečka by mala by byť ružovej farby, tzv. Pastierska, ktorá vyjadruje radosť z toho, že pôst je takmer na konci. Na tretiu adventnú nedeľu podľa zvyklostí zapaľuje sviečky matka rodiny.

          • BOLI SME NA AGROSALÓNE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album BOLI SME NA AGROSALÓNE.

            Dňa 7. decembra 2022 sa žiaci SOŠTaAP študijného odboru AGROMECHATRONIK zúčastnili veľtrhu AGROSALÓN v Nitre. Prezentujú sa tu rozhodujúci domáci vystavovatelia – výrobcovia, predajcovia a importéri najvýznamnejších značiek poľnohospodárskej techniky, ako aj zahraniční vystavovatelia. Ako sa hovorí, je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Veríme, že si naši žiaci z podujatia odnesú cenné skúsenosti.

          • Svätý Mikuláš

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svätý Mikuláš.

            Sv. Mikuláš, biskup z Myry v Lýkii, bol v skutočnom živote dobrákom a bohatstvo zdedené po majetných rodičoch rozdával tým, ktorí to potrebovali. Dnes si jeho príbeh, ako aj príbehy ďalších magických mien, ako Katarína, Barbora, či Ondrej, vypočuli žiaci i pedagógovia školy na našom druhom adventnom stretnutí pri vianočnom stromčeku. A - prišiel aj Mikuláš...

          • Za vianočnou atmosférou

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Za vianočnou atmosférou.

            Žiaci SOŠTaAP si dňa 6.12.2022 boli užiť trochu vianočnej atmosféry na Vianočných trhoch v Košiciach, ktoré sa niesli v duchu blížiacich sa Vianoc, rozprávok a príjemnej atmosféry. Hoci nám dnes počasie neprialo aj napriek tomu sme navštívili Vianočné trhy na pešej zóne, kde sme načerpali vianočnú atmosféru, ochutnali dobrý punč, nejaké dobroty a niektorí si stihli nakúpiť aj vianočné darčeky pre svojich blízkych. Určite sa sem ešte vrátime.

          • Stretnutia v Knižnici Mateja Hrebendu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stretnutia v Knižnici Mateja Hrebendu.

            Mesiac november bol na našej škole, SOŠ technickej a agropotravinárskej v Rimavskej Sobote, veľmi bohatý na rôzne akcie a podujatia. V tomto mesiaci sme pripravili besedy a stretnutia s odborníkmi v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám, Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí, Svetového dňa detí . Poslednou akciou bolo stretnutie žiakov druhých ročníkov s preventistkou PZ pani kpt. Lásovou. Beseda spojená s diskusiou sa týkala aktuálnej témy extrémizmu. PhDr. Ingrid Kováčová

          • Agrofakulta v Brne môže byť nová šanca ku kariére

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Agrofakulta v Brne môže byť nová šanca ku kariére.

            Na Agronomickej fakulte Mendelevovej univerzity v Brne už viac ako sto rokov vychovávajú odborníkov nielen pre oblasť poľnohospodárstva. Okrem modernej poľnohospodárskej produkcii sa venujú i šľachteniu rastlín, spokojnej existencii zvierat, smart technológiám, efektívnemu využívaniu odpadových zdrojov, či riešeniu rôznych problémov v oblasti ekológie a biotechnológií. Dňa 2. decembra 2022 navštívil našu školu Ing. M. Kriška, doktorand zo spomínanej fakulty. Stretol sa so žiakmi IV.R a III.R triedy, ktorí sa vzdelávajú v odbore agromechatronik. Formou bezprostredného rozhovoru informoval žiakov o možnostiach a podmienkach štúdia. Po pútavej prezentácii o jednotlivých študijných odboroch sa rozprúdila živá diskusia nielen o štúdiu, ale i o študentskom živote na vysokej škole. Ďakujeme Ing. M. Kriškovi a želáme mnoho osobných i vedeckých úspechov. SOŠTaAP Rim. Sobota, Mgr. A. Majerská, PhD.

          • Projekt Krokus na SOŠTAaP v Rimavskej Sobote

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt Krokus na SOŠTAaP v Rimavskej Sobote.

            Projekt pre školy pripravilo Múzeum židovskej kultúry v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu. Cieľom tohto projektu je pripomenúť si, že približne 1,5 milióna detí zahynulo počas holokaustu a zároveň upozorniť žiakov na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe náboženského presvedčenia, s ktorým sa môžeme stretnúť i dnes. Na počesť obetí holokaustu žiaci II. CR triedy vysadili cibuľky žltých krokusov, ktoré kvitnú približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu . Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. Dúfame, že naše vysadené cibuľky na jar vykvitnú. PhDr. Ingrid Kováčová

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola technická a agropotravinárska - Műszaki, Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola
      • 047/5621527
      • Okružná 61 979 01 Rimavská Sobota Slovakia
      • 042317665
      • https://www.youtube.com/@sostaprs7924/videos
      • https://www.facebook.com/sostaap.rimavska.sobota
      • https://www.instagram.com/sostap.rs/
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje